Lactatiekundigen Bollenstreek & Haarlemmermeer
Lactatiekundigen B en H

Over borstvoeding

Borstvoeding heeft veel gezondheidsvoordelen voor moeder & kind. Dat weten we inmiddels allemaal. Toch kan het geven van borstvoeding vooral in het begin wel eens lastig, gevoelig, of in elk geval een 'uitdaging' zijn. Dan is goed om te weten waar je het allemaal voor doet. Ook goed om te weten is dat de ervaring van veel moeders is dat borstvoeding geven vaak na een tijdje steeds gemakkelijker en leuker wordt. Zeker met de juiste begeleiding. Blijf met vragen of problemen over borstvoeding niet zitten, maar plan tijdig een consult met een lactatiekundige IBCLC in. Hieronder heel in het kort een aantal voordelen van het geven van borstvoeding voor jou en voor je kindje.

Voordelen voor je baby

Moedermelk heeft een unieke samenstelling en bevat levende cellen, waaronder belangrijke antistoffen, waarmee het zich onderscheidt van kunstvoeding. Deze stoffen zorgen ervoor dat je kindje minder snel ziek wordt en zorgt tegelijkertijd voor een betere ontwikkeling van het immuunsysteem. Borst gevoede kinderen hebben onder andere minder vaak en/of minder (ernstige) eczeem, infecties van de luchtwegen, oren, maag en darmen, urinewegen en van de hersenvliezen.

Borstvoeding beschermt tegen overgewicht, allergische aandoeningen, diabetes type 2, ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten. Op de lange termijn hebben borst gevoede baby's als volwassenen een lagere bloeddruk, lager cholesterol gehalte en presteren ze gemiddeld enkele punten hoger op intelligentietesten. Deze gezondheidsvoordelen zijn bevestigd door verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Voordelen voor jou als moeder

Moeders die hun kindje borstvoeding geven verliezen direct na de bevalling minder bloed. Ook blijft bij moeders die borstvoeding geven de eerste maanden na de bevalling de menstruatie langer uit en komen zij meestal gemakkelijker terug op hun gewicht van voor de zwangerschap. Verder is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het geven van borstvoeding beschermt tegen reumatoïde artritis en mogelijk tegen borstkanker voor de overgang en eierstokkanker. Ook tegen diabetes biedt borstvoeding bescherming. Zelfs wanneer het maar om een korte borstvoedingsperiode gaat, heeft dit een gunstig effect op de suiker- en vetstofwisseling. Hoe langer er wordt gevoed, hoe sterker de botten. Dit verkleint het risico om op latere leeftijd last te krijgen van botontkalking en heupfracturen.

Moedermelk is gratis, spaart het milieu, is altijd klaar voor gebruik zonder gevaar voor bederf, moedermelk is altijd goed van samenstelling en is een rustmoment. Als je baby onrustig is, zal hij gerustgesteld worden door het zuigen aan de borst.  Hij hoort en voelt je hartslag en je ademhaling en je baby ligt lekker warm. In tegenstelling tot het geven van kunstvoeding mag borstvoeding op verzoek, dus zonder tijdschema's of limieten gegeven worden.

De unieke samenstelling van moedermelk

De enige uitzondering hierop zijn de vitamines D en K. Van nature zitten deze vitamines ook in moedermelk. Doordat onze leefgewoontes zijn veranderd, is aanvulling met deze vitamines nodig. Dit wordt in je kraamtijd besproken door je verloskundige, je kraamverzorgende, of door de verpleegkundige van het consultatiebureau.

Het direct voeden van je baby aan de borst heeft de voorkeur als je optimaal gebruik wil maken van alle gezondheidsvoordelen. Maar als je weer wilt gaan werken of je vind het fijn dat iemand anders de voeding kan geven, raden wij aan om voordat de baby 6 weken oud is regelmatig een fles te geven. Begin met kleine hoeveelheden ongeveer 30 ml tussen de voedingen door zodat je baby kan wennen aan de fles en de techniek daarbij. Na 6 weken verdwijnen de meeste aangeboren reflexen waarmee een kind kan leren drinken aan de borst of een fles. Om fles weigeren te voorkomen is het belangrijk om tijdig te beginnen met de fles. En dit blijven aanbieden het liefst elke dag.

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven

Borstvoeding lukt niet bij elke vrouw, er zijn soms factoren waarom het niet lukt of kan. (te denken valt aan  onderontwikkeld borstweefsel of andere oorzaken). Of heb je ervoor gekozen om geen borstvoeding te geven, kun je ook bij ons terecht. Als jouw baby het lastig vind om te drinken uit een fles en je hebt daarbij hulp nodig, kunnen wij kijken hoe je baby drinkt en op basis daarvan adviezen geven. Vind je het lastig om te kiezen welke soort kunstvoeding voor jouw baby het meest optimaal is? kunnen wij daarin een advies op maat geven.


Linken & bronnen over borstvoeding

www.borstvoeding.com

www.lalecheleague.nl

www.voedingscentrum.nl

www.richtlijnborstvoeding.nl

www.who.int/health-topics/breastfeeding